Ravnanje s pekovskimi izdelki v obdobju korona virusa - Lesaffre Slovenija
18520
post-template-default,single,single-post,postid-18520,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Ravnanje s pekovskimi izdelki v obdobju korona virusa

Skupaj smo se znašli v obdobju in situaciji, na katero nihče ni bil pripravljen in pravzaprav nikoli nismo vedeli, da nas lahko doleti. Začetnemu šoku je sledilo obdobje panike, zagotovo pa je sedaj čas za razumske odločitve. Vedite, da nenehno razmišljamo o tem, kako bi lahko skupaj prebrodili krizo in o tem, kako bi vam lahko v tej točki najbolje pomagali. Za zmanjšanje strahu pri potrošnikih so potrebna logična dejstva, zato smo na podlagi izsledkov združenja evropskih industrijskih pekarn (v nadaljevanju AIBI) zbrali tista, ki bodo najbolje služila tudi vam kot vodilo pri rokovanju s pekovskimi izdelki, pri prodaji le-teh in varnosti potrošnikov pri rokovanju s pekovskimi izdelki. Naj vam služijo kot smernice, da bomo skupaj ohranili pri potrošnikih zaupanje ter nemoteno poslovanje in prodajo vaših izdelkov.

Naj navedemo le nekaj ključnih točk, ki so podrobneje razložene v nadaljevanju tega dopisa:

 • virus Covid-19 se uniči pri temperaturi med 60° – 70°C, kruh in pekovsko pa je pečeno na temperaturah 180°C in več;
 • obstoj in prenos virusa na kruhu je zelo majhen, praktično ničen, vendar ga popolnoma preprečimo z upoštevanjem higiene in predpisov razkuževanja;
 • pekarna zagotavlja, da vsi zaposleni upoštevajo higienske predpise, da razkužujejo delovne površine in roke zaposlenih ter upoštevajo preventivne varnostne ukrepe (uporaba mask, rokavic);
 • pekarna se trudi čim bolj zmanjšati rokovanje s kruhom, zato je priporočljivo pakiranje kruha oz. pekovskih izdelkov (predlagamo pakiranje v čistem in razkuženem prostoru – uporaba alkohola v razpršilu);
 • Vsak kupec mora upoštevati higienske normative, ki zagotavljajo varnost njemu in okolici.

 

 

PEKOVSKI IZDELKI V OBDOBJU KORONA VIRUSA COVID-19

Ta dokument odraža priporočilo združenja AIBI za peke in trgovce z dopeko ter navaja navodila, kako ravnati s pečenimi in polpečenimi izdelki v najvarnejših in najbolj higiensko rizičnih razmerah med krizo korona virusa.

1) VARNOST PEKARSKIH IZDELKOV

Do danes znane znanstvene reference podpirajo naslednje trditve:

 • Trenutno ni dokazov, da je hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa;
 • Tveganje za okužbo na kateri koli površini je veliko manjše kot pri neposrednem stiku z okuženo osebo. Vendar pa si je treba prizadevati, da se z rednim čiščenjem in razkuževanjem površin zmanjša možnost za prenos virusov;
 • Enaka pravila veljajo za osebe, ki ravnajo z nepakiranimi pekovskimi izdelki. To je mogoče storiti s strogo uporabo obstoječih priporočil in obveznosti med ravnanjem s hrano in pripravo hrane, na primer z ročno in osebno higieno (uporaba mask, rokavic, razkuževanje).
 • Korona virus je občutljiv na vročino. Peka v trgovinah, običajno nad 180 ° C, v celoti zagotavlja varnost hrane, vendar je potrebno pri rokovanju s pekovskimi izdelki obvezno spoštovati higienske in preventivne ukrepe (uporaba mask, rokavic, razkuževanje).

 

2) POLOŽAJ IN SMERNICE VARNOSTI IN HIGIENE PRI DOPEKI PEKOVSKIH IZDELKOV

Situacija glede korona virusa je privedla do zvišanja higienskih in varnostnih standardov na vseh področjih človeške interakcije ter v zvezi z ravnanjem s hrano. Industrija in peki morajo zagotavljati najvarnejše možne izdelek za dopeko.

 1. a) Proizvodnja in dobava
 • Pekarska industrija ima najvišje možne standarde dobrih proizvodnih praks. Vsa pekarska podjetja delujejo po standardih HACCP, GFSI (npr. BRC, IFS in drugi). Pekarski izdelki se proizvajajo, pakirajo in skladiščijo na najvarnejši način v pekarskih podjetjih.
 • Covid-19 korona virusi so občutljivi na toploto. Znanstveni dokazi kažejo, da se takšni virusi deaktivirajo pri temperaturah okoli 60° – 70° C. Postopek peke je običajno nad 180 ° C.
 • Poleg obstoječih strogih higienskih in varnostnih ukrepov so vsa pekovska podjetja sprejela dodatne stroge higienske in preventivne ukrepe, ki jih izdajo vlade in zdravstveni organi za omejitev pandemije korona virusa.

 

 1. b) Priporočila za postopek dopeke, predstavitve in postrežbe izdelkov

Da bi v trgovinah ohranili kategorijo sveže pečenih izdelkov in dopeke, je potrebno poleg obstoječih higienskih ukrepov uvesti dodatna higienska in varnostna priporočila. Za strogo upoštevanje nacionalne zakonodaje in predpisov priporočamo naslednje točke:

 • Usposabljanje osebja iz prodajalne za pogosto umivanje in razkuževanje rok.
 • Trgovinsko opremo pogosto razkužite, zlasti ročaje pohištva, klešče in držala za hrano ter stroje za rezanje.
 • Povečajte higienske ukrepe za samooskrbo s potrošniki z zagotavljanjem rokavic za enkratno uporabo in/ali dezinfekcijo rok z dezinfekcijskim gelom v pekarni/oddelku pekarne.

 

3) KOMUNIKACIJA S POTROŠNIKI NA PRODAJNEM MESTU

Da bi zagotovili varnost potrošnikov, se mora okrepljena komunikacija osredotočiti na komuniciranje s potrošniki glede izvajanja najvišjih varnostnih in higienskih standardov ter njihove lastne vloge v tem procesu.

Zlasti bi to moralo vključevati (ob upoštevanju pregleda lokalnih tržnih standardov, praks in zakonodaje o ukrepih med korona virusom) naslednje predpostavke:

➔ pekovski izdelki so izdelani po najvišjih standardih varnosti hrane in so sveže pečeni pri najmanj 180 ° C;

➔ osebje v oddelku pekarne deluje v skladu z najvišjimi varnostnimi in higienskimi standardi, pri čemer dosledno spoštuje nacionalna pravila: redno si umivajo in razkužujejo roke;

➔ potrošniki: upoštevati morajo potrošniške higienske standarde;

➔ oddelek za peko, pripomočke in pohištvo je redno očiščeno in razkuženo.

 

Izjava o omejitvi odgovornosti:

Nacionalna pravila COVID-19 prevladujejo in nadomeščajo vsa priporočila AIBI in priporočila najboljše prakse COVID-19. Navodila in nasveti AIBI COVID-19 se lahko uporabljajo samo v povezavi z veljavnimi nacionalnimi predpisi COVID-19.

 

Foto: bakeryinfo.co.uk